Look at Me

Look at Me

CONCEPT OF FIRE STATION AND MUSEUM OF WILD FIRE

During our first research period on fire stations, I focused mainly on the distribution and distance of the programs and the circulation between them. In that, this project also starts from the relationship between continuity and discontinuity. The fire station is relatively less continued than the traditional ones as the different programs are moved back and forth in a staggered form.

PROGRAM

In this project, the spaces of fire station and museum are defined clearly by the form of the buildings as the masses of the fire stations are relatively regular separated staking cubes. But the form of the museum is more a continued irregular combination of enclosed ramps and platforms spaces.
The grids of the museum are different from the one of the fire station ground level, in order to achieve longer and smoother exhibition spaces. And the second floor of fire station is rotated to align with the grid of the museum to enlarge the overlap spaces.

MATERIALS AND INTERIOR DESIGN

The main material of fire station is CMU (Concrete masonry unit). However, for the museum, the main structure is a double-layer system, interior glass walls and exterior semi-transparent plastic panels.

According to our research on the fires in California, the destruction map inspires the interior graphic design of museum. In this map, the larger dots mean more serious fires and the small ones represents the less destructive fires. Therefore, these red round boards and lines with different sizes are designed to be the background of the exhibition, which is vague and subtle from the outside.

CIRCULATION

Most of the circulations of firefighters and visitors separated as the visitors are guided into the one-way walk through system museum. There are 3 different special relationships in the spaces of this project. In a certain moment the fire station and the museum are both visible and accessible to the each other. But most of the time, they are only visible to the each other. And the space relationship in the fire station itself, is mainly accessible but not visible.

The visitors of museum are able to see what a real fire station looks like through some glasses located at the small intersected corners. All these view windows are on the floor of the museum and on the roofs of the ground floor fire station.

Back To Top